Είστε έτοιμοι για την πιο συναρπαστική διαδρομή στην ιστορία του Ρεθύμνου;
Ετοιμάστε τη φωτογραφική σας μηχανή, βάλτε τα ακουστικά σας, μπείτε σε διάθεση περιήγησης και… φύγαμε!

Ξεκινάμε από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και παίρνουμε την οδό Ελευθέριου Βενιζέλου ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, περνάμε το λιμάνι και φτάνουμε στο επιβλητικό ενετικό κάστρο Φορτέτζα, όπου κάνουμε και την πρώτη μας στάση.

Συνεχίζουμε κατά μήκος της ακτογραμμής έως ότου φτάσουμε στην είσοδο της παλιάς πόλης, εκεί που σήμερα βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης.

Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε στη Λεωφόρο Ηγουμένου Γαβριήλ για να φτάσουμε στον μεγαλοπρεπή Δημοτικό Κήπο, την τρίτη μας στάση.

Από εκεί, ακολουθούμε τις οδούς Μοάτσου, Ζυμβρακάκη και Εμμανουήλ Πορτάλιου, περνώντας μέσα από την καρδιά του Ρεθύμνου, και φτάνουμε στη ΒΙΟ, το παλιό εργοστάσιο πυρήνας.

Η επόμενη στάση, μας οδηγεί πίσω στην παραλιακή οδό, όπου συνατάμε τις φωλιές Caretta-Caretta A και Β, που δημιουργήθηκαν για την προστασία του απειλούμενου αυτού είδους.

Στο σημείο αυτό, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας την πόλη και να κατευθυνθούμε νοτιοανατολικά προς τη μαγευτική ενδοχώρα.

Η έβδομη στάση μας είναι η Μονή της Παναγιάς Χαλεβής (16ος αιώνας) με τα υπέροχα φλογόσχημαπαράθυρα. Επόμενη στάση οι Μύλοι, ένα κατάφυτο φαράγγι, κάποτε γεμάτο νερόμυλους, δίπλα ακριβώς από τον εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό.

Συνεχίζοντας μέσα στην άγρια βλάστηση φτάνουμε στο ιστορικό χωριό Χρωμοναστήρι, άλλοτε φρουριακός οικισμός.

Μην φύγετε από το Χρωμοναστήρι αν δεν επισκευτείτε το στρατιωτικό μουσείο με ποικίλα εκθέματα από τους αγώνες του Κρητικού λαού.

Έπειτα κατευθυνόμαστε προς το Ρουσσοσπίτι, που λέγεται αλλιώς και «μπαλκόνι του Ρεθύμνου» χάρη στην εκλπηκτική του θέα.

Τελευταία στάση στη διαδρομή μας, είναι ένα από τα παλαιότερα γυναικεία μοναστήρια της Κρήτης, η Μονή της Αγία Ειρήνη (13ος αιώνας).

Απολαύστε τη διαδρομή!